Tentang Kami

Kami Mengejar Matlamat yang Sama Sejak Permulaan

Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang ditubuhkan bagi menguruskan bukit perangin yang indah ini. PBBPP merupakan sebuah organisasi yang dibentuk dari pelbagai latar belakang & kepakaran. Objektif utama adalah untuk membangun dan memelihara bukit ini sebagai destinasi pelancongan bertaraf dunia.

2009

Sejak

130+

Pekerja
PESANAN DARIPADA YANG AMAT BERHORMAT TUAN CHOW KON YEOW

Ketua Menteri Pulau Pinang

PENGERUSI PERBADANAN BUKIT BENDERA PULAU PINANG

Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang (PBBPP) ditubuhkan pada tahun 2009 melalui enakmen yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang. Ia dibentuk dengan objektif utama untuk menguruskan sistem funikular dan pembangunan Bukit Bendera.

Visi kami adalah menjadikan Bukit Bendera sebagai Bukit Peranginan Pilihan Di Malaysia. Setakat ini, kita berjaya mencatatkan peningkatan jumlah pengunjung yang berkunjung ke Bukit Bendera. Pada tahun 2018, Bukit Bendera telah memecahkan rekod tertinggi seramai 1.74 juta penumpang.

Bukit Bendera merupakan bukit peranginan pertama dan tertua di Asia Tenggara dan merupakan salah satu destinasi pelancongan ikonik di Pulau Pinang. Kaya dengan hutan hujan tropika yang kebanyakannya tidak diterokai, ia merupakan habitat bagi pelbagai jenis flora dan fauna. Anda akan menemui anggrek harimau, bunga ‘Ratu Malam’, monyet, tupai hitam yang besar, burung drongo ekor raket yang lebih besar dan merpati liar yang cantik dan berwarna-warni. Puncak ini turut dihiasi dengan beberapa bangunan warisan yang dibina pada zaman penjajah.

Perjalanan yang selesa selama 5 minit ke puncak Bukit Bendera menggunakan funikular adalah pengalaman yang sangat menyeronokkan. Sistem funikular Bukit Bendera telah mencapai beberapa kejayaan dalam Buku Rekod Malaysia, iaitu landasan funikular terpanjang di Asia, Kereta Api funikular pertama di lereng bukit dan koc terpanjang. Kereta api diperiksa setiap hari untuk memastikan keselamatan dan keselesaan pengunjung.

PBBPP merupakan pihak yang bertanggungjawab memelihara dan memulihara ekosistem semula jadi serta warisan yang terdapat di Bukit Bendera. Kemudahan fasiliti sentiasa dipertingkatkan untuk memberikan lebih banyak tarikan kepada pencinta alam, yang berjiwa besar dan bertenaga. Berjalan melalui laluan hutan akan membuat anda dekat dengan alam semula jadi.

Pembukaan "The Habitat" telah menarik perhatian orang ramai mengenai keajaiban dan keindahan hutan hujan berusia 130 juta tahun. Menghirup teh di kafe dan melihat permandangan George Town yang indah dengan ketinggian 750 meter dari paras laut dapat mendekatkan anda dengan alam semula jadi.

Lawatan ke Pulau Pinang tidak akan lengkap tanpa melawat Bukit Bendera. Kunjungi dan nikmati udara segar yang bersih dan sejuk serta persekitaran semula jadi yang tenang di Bukit Bendera. Lawatan ini akan menjadi kenangan indah yang tidak akan dilupakan.

Terima kasih.

Visi Kami

Untuk Menjadikan Bukit Peranginan Pilihan Di Malaysia 

MISI KITA

Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang komited dengan pemeliharaan dan pengawasan warisan alam semula jadi dan sejarah Bukit Bendera melalui pemuliharaan, pendidikan, eko-pelancongan, inovasi, keselamatan dan amalan hijau untuk generasi yang akan datang.

NILAI KORPORAT
  • Keselamatan

  • Integriti

  • Inovasi

  • Kerja Berpasukan

  • Produktiviti

  • Amalan Hijau

  • Berorientasikan Pelanggan

Kami

Ahli Lembaga

Syarikat yang berjaya bermula dengan kepimpinan dan arahan yang hebat dari para pengarah.

Y.A.B Tuan Chow Kon Yeow

Ketua Menteri Pulau Pinang

Y.B. DATO' HAJI ROSLI BIN ISA

Setiausaha Kerajaan Negeri

YB Puan Zabidah Binti Safar

Pegawai Kewangan Negeri

Ir. Ahmad Nadzri bin Abdul Majid

Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR)

Encik Muhammad Ezhar bin Yusof

Pengarah, Jabatan Perhutanan Negeri Pulau Pinang

YBhg. Datuk Mohd Zamri Bin Mat Zain

Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan)

PUAN KAMISAH BINTI SAHARI

Ketua Penolong Setiausaha Perolehan Kerajaan (Unit Ekonomi & Industri), Kementerian Kewangan Malaysia

Y.B. TUAN H’NG MOOI LYE

Ahli EXCO Kerajaan Tempatan dan Perancangan Bandar & Desa

Y.B. Tuan Wong Hon Wai

Ahli EXCO Pelancongan & Ekonomi Kreatif Desa

Y.B. TUAN LEE BOON HENG

ADUN Kebun Bunga

Y.B. TUAN JOSHUA WOO SZE ZENG

ADUN Pulau Tikus

Y.B. TUAN JOSEPH NG SOON SIANG

ADUN Air Itam

Y.B. PUAN SYERLEENA BT. ABDUL RASHID

Ahli Parlimen Bukit Bendera

Dato' Cheok Lay Leng

Pengurus Besar, Perbadanan Bukit Bendera Pulau Pinang

Pasukan

Carta Organisasi